Ons, Nederlanders

Door RobTweaks op vrijdag 18 juli 2014 14:04 - Reacties (45)
Categorie: Actualiteit, politiek, etc., Views: 6.485

Met verbazing heb ik het nieuws van gisteren gadegeslagen. Malaysia Airlines MH17 met bijna 300 inzittenden uit de lucht geschoten. Overlevenden? Geen.

Laat ik beginnen te zeggen dat het uiteraard vreselijk is wat er is gebeurd gisteren, en dat ik mee voel met de nabestaanden, vrienden en familie van alle gevallen slachtoffers.

Toch zit mij nog iets anders dwars. Iets dat ik gewoonweg niet aan mij voorbij kan laten gaan; de kortzichtigheid en egoïsme in de reacties van velen. Wat verschrikkelijk dat X (aantal) Nederlanders is omgekomen in de crash. Laten we massaal rouwen om de Nederlandse slachtoffers!

Het feit dat het overgrote deel van de slachtoffer Nederlander is, dat doet mij dus helemaal niets. Er zijn 298 mensen omgekomen! Slachtoffers uit alle hoeken van de wereld, allen van even grote waarde! Van even grote waarde als de slachtoffers van alle andere rampen en oorlogen ter wereld! Toch kiest een groot deel van de mensen te rouwen om een subdeel.

Bedrijven en publieke personen, die vandaag hebben besloten om de werkzaamheden neer te leggen in verband met de vliegtuigramp om op die manier respect en medeleven te uiten spannen in dezen de kroon. Wat doen die mensen dan? Het werk staken om daar te helpen? Of om de nabestaanden, familie en vrienden te ondersteunen? Volgens mij is dit gewoon een marketingtruc, geënt op het winnen van zieltjes op basis van emotie.

Om af te sluiten: Iedere dag vechten mensen voor hun leven in Syrië, Ghaza en elders ter wereld waarbij de dodentalen van gisteren in het niets vallen. Niet dat een vergelijking in absolute aantallen te rechtvaardigen is. Maar is het niet minstens zo belangrijk om daar dan ook bij stil te staan als je er dan toch voor kiest om empathie te tonen?

De wereld draait nog. De oorlogen gaan door. Mensen lijden honger en hebben het koud. Als je er voor kiest om stil te staan bij leed vandaag, sta dan alsjeblieft stil bij het leed in de wereld! Niet enkel het leed van ons, Nederlanders.

Reacties


Door Tweakers user Jeroenneman, vrijdag 18 juli 2014 14:21

Inderdaad gewoon zieltjes winnen.


Rutte die terugkomt naar Nederland, om de mensen te steunen..

Sorry, mag ik een teiltje?
Wat gaat Rutte doen dan? Vingertje opsteken tegen Poetin?

Door Tweakers user Essoplerck, vrijdag 18 juli 2014 14:28

Ik heb een hekel aan veel dingen, maar "gevoel" van "ons Nederlanders" spant waarschijnlijk de kroon (of zo iets, ben niet bepaald goed in beeldspraak)
Bijvoorbeeld; iemand uit Utrecht verhuist naar Groningen om daar te gaan werken. dat is "economisch verantwoord". Maar wanneer een Duitser (of buitenlander) naar Groningen verhuist om daar te werken (en te gaan wonen) is dat ineens "banen inpikken". En waarom? want hij is niet een van ons... Tuurlijk!
Dus, kunnen wij (eigenlijk vooral wilders en zijn gang) ophouden met deze nutteloze discussie over immigranten en buitenlanders? We zijn alle maal mensen, en who cares dat dat inzittenden van MH17 toevallig uit een land dat buiten een fictieve lijn dat een "grens" moet voorstellen komen? Alsof zij geen mensen meer zijn? (*hint* dat zijn het wel)

Ben 't helemaal met je eens! Goed geschreven!

Door Tweakers user GrooV, vrijdag 18 juli 2014 14:31

Waar gaat dit over. Omdat er mensen doodgaan in oorlogs gebieden mag je niet stilstaan bij een vliegtuig wat op 10km hoogte uit de lucht geschoten is?????

Weet niet of je het doorhebt maar het is ff geleden dat er zoveel nederlanders om zijn gekomen bij een terreur aanslag.

Ik hoop dat je niet serieus bent en niet echt denkt dat dit een marketing truc is

Door Tweakers user Renegade666, vrijdag 18 juli 2014 14:43

Tuurlijk mag je stilstaan met wat er is gebeurd is. Maar het is dat het "alleen" sneu is voor de mensen uit NL die zijn omgekomen, terwijl er nog 150 andere mensen in zaten met een ander paspoort, maar daar hoor je niemand over....

En idd, nu komt Flutte terug, wat zou die doen? Iemand de schuld geven durft hij waarschijnlijk niet. En die andere hobo's wilen gaan debateren.. Waarover? keuze maken wie het nu gedaan heeft zonder dat er bewijs is wie het gedaan heeft.?

Marja, media en politiek...

[Reactie gewijzigd op vrijdag 18 juli 2014 14:43]


Door Tweakers user RobTweaks, vrijdag 18 juli 2014 14:55

GrooV schreef op vrijdag 18 juli 2014 @ 14:31:
Waar gaat dit over. Omdat er mensen doodgaan in oorlogs gebieden mag je niet stilstaan bij een vliegtuig wat op 10km hoogte uit de lucht geschoten is?????
Dit gaat over het selectief rouwen. 10.000 doden in een ander land en niemand geeft een krimp. Dagelijks storten weet ik hoeveel mensen in Afrika en China voor ons genot en door ons egoïsme zichzelf de afrond in. Dagelijks sneuvelen op tragische wijze onschuldige burgers in oorlogen. En wij (Rutte's "heel Nederland rouwt" uitspraak serieus genomen) besluiten massaal te gaan rouwen om een subset van een neergestort vliegtuig.

Dat individuele mensen om zijn gekomen, dat is tragisch. Begrijp mij niet verkeerd. En dat daardoor individuele mensen (familie, vrienden, etc.) rouwen, is volledig begrijpelijk. Maar landelijk opgedrongen rouw, om een selectie van de doden, de 189 Nederlanders (de rest is immers collateral damage...) dat gaat er bij mij niet in.
Weet niet of je het doorhebt maar het is ff geleden dat er zoveel nederlanders om zijn gekomen bij een terreur aanslag.

Ik hoop dat je niet serieus bent en niet echt denkt dat dit een marketing truc is
Bedrijven die het werk neerleggen. Publieke personen die terugkomen van vakantie. Dat is marketing.

Want denk je echt dat die mensen vannacht een minuut minder lang slapen? Dat deze mensen vanochtend om 06:00 opstonden om te kijken hoe ze daadwerkelijk een steentje kunnen bijdragen?

Ik wil je bubbel niet doen barsten, maar het antwoord is nee. Het draait allemaal om imago.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 18 juli 2014 15:03]


Door Tweakers user the mod man, vrijdag 18 juli 2014 15:24

Ik gok wel dat Rutte en wat andere politike figuren vannacht minder geslapen hebben hoor. Misschien niet uit rouw maar wel uit stress, twijfel en misschien zelfs angst om wat nu te doen op politiek vlak met Oekraïne/Rusland

Door Tweakers user daandegoeiste, vrijdag 18 juli 2014 15:30

RobTweaks schreef op vrijdag 18 juli 2014 @ 14:55:
[...]


Dit gaat over het selectief rouwen. Maar landelijk opgedrongen rouw, om een selectie van de doden, de 189 Nederlanders (de rest is immers collateral damage...) dat gaat er bij mij niet in.
Het gaat hier inderdaad om een grote groep Nederlanders die vertrokken zijn vanuit Nederland en dan neergeschoten worden. Elke dode is één te veel, maar stiekem gaat er toch een siddering door het lichaam van veel Nederlanders omdat mensen uit ons land - onze 'groep' - omgekomen zijn, wat het meer een dicht-bij-het-bed verhaal maakt ;)

[Reactie gewijzigd op vrijdag 18 juli 2014 15:30]


Door Tweakers user DennusB, vrijdag 18 juli 2014 15:31

Ik vind de schrijver van deze blog eerder kortzichtig.... dus als jouw vader of moeder dood gaat denk je niet "Jezus wat erg van pap/mam" maar "Joh, er gaan elke dag honderden mensen in alle hoeken van de wereld dood, dus daar ga ik vandaag maar eens aan denken". Dat denk ik niet, je bent dan alleen met je pa/ma bezig, hoe egoistisch ook. Rouwen doet iedereen op z'n eigen manier, bemoei je daar lekker niet mee.

Door Tweakers user ZeroSect0r, vrijdag 18 juli 2014 15:47

W-R-O-N-G.

Je rouwt omdat er iemand is overleden, met wie je op enigerlei wijze in relatie tot elkaar staat.

Met de dagelijkse doden in Afrika heb ik totaal geen binding. Met gewone mede-Nederlanders die (net als ik) regelmatig op vakantie gaan, wel.

Dat is het verschil. De regel is dus niet dat je rouwt als iemand overlijdt, maar je rouwt omdat er iemand overlijdt met wie je op enige manier een band ziet.

Door Tweakers user Kraay89, vrijdag 18 juli 2014 15:49

Sjongejonge wat een boosheid... natuurlijk gaat het het meest over de Nederlanders in dat vliegtuig, die staan immers het dichtst bij ons. Er wordt toch nergens gezegd dat het niet zo erg is dat er ook andere nationaliteiten omkwamen?

Door Tweakers user SPee, vrijdag 18 juli 2014 16:17

En je hebt het nog niet over de BN-ers gehad. ;(

Leuk dat de politici en BN-ers laten weten hoe erg ze het vinden. Maar... vindt je het dan minder erg als je dat niet via twitter aan de wereld mededeeld? En waarom worden die berichten in het nieuws voorgelezen?

En waarom in het nieuws komen als je ooit in het verleden iemand (vaag) hebt gekend?
Als BN-er (of CN-er) daarmee in het nieuws komen zie ik enkel als zichzelf profileren.
Als je het echt zo erg vindt, ga je niet proberen om je graantje publiciteit mee te graaien.

My ¤0.02

Door Tweakers user ozzynator, vrijdag 18 juli 2014 16:30

Ik vind het ook allemaal wat overdreven, maar goed, ieder zijn eigen mening of uitingen. Maar M. Rutte uit den Haag hoeft niet voor mij te beslissen of ik ga rouwen om iemand of iemanden die ik niet ken.

Zag overigens een tweet van T-Mobile langs komen, die bieden alle abonees aan om gratis gebruik te kunnen maken van de opengestelde hulplijnen. Das dan heeeel erg in mijn optiek.

En ook wat SPee zegt, die "net niet" BN'ers, of die al op hun retour zijn, die de hele nacht niet hebben kunnen slapen, flikker toch op zeg.

Door Tweakers user RobTweaks, vrijdag 18 juli 2014 16:32

Kraay89 schreef op vrijdag 18 juli 2014 @ 15:49:
Sjongejonge wat een boosheid... natuurlijk gaat het het meest over de Nederlanders in dat vliegtuig, die staan immers het dichtst bij ons. Er wordt toch nergens gezegd dat het niet zo erg is dat er ook andere nationaliteiten omkwamen?
Niet boos, slechts teleurgesteld.

Door Tweakers user RobTweaks, vrijdag 18 juli 2014 16:36

DennusB schreef op vrijdag 18 juli 2014 @ 15:31:
Ik vind de schrijver van deze blog eerder kortzichtig.... dus als jouw vader of moeder dood gaat denk je niet "Jezus wat erg van pap/mam" maar "Joh, er gaan elke dag honderden mensen in alle hoeken van de wereld dood, dus daar ga ik vandaag maar eens aan denken". Dat denk ik niet, je bent dan alleen met je pa/ma bezig, hoe egoistisch ook. Rouwen doet iedereen op z'n eigen manier, bemoei je daar lekker niet mee.
Nope, lees het verhaal nog eens goed. Het is verschrikkelijk voor de individuen en de direct betrokkenen (lees familie, vrienden, misschien zelfs collega's).

Rouwen doet eenieder op zijn manier. Niet rouwen is ook een keuze. Rutte (c.s.) en de media hebben alvast bepaald dat ik ook in rouw ben voor een select groepje. Waarvoor dank, denk ik :/.

Door Tweakers user Elite25, vrijdag 18 juli 2014 16:55

Grappig om te zien dat niet iedereen het concept "Ver-van-mijn-bed" begrijpt.

In gebieden in Syrië, Ghaza en dergelijke vuurhaarden zitten mensen waar we (meestal) helemaal geen enkele binding mee hebben. Ook zijn de conflicten op basis van religies/idiologiën waar weinig mensen van hier achter staan of iets mee te maken willen hebben.

Is toch logisch dat de meeste mensen in het 'beschaafde' westen daar niets om geeft?

Wel, moet ik toekennen dat iedereen er mee bezig lijkt te zijn wat soms ook een beetje gevoed zou kunnen worden door 'peer pressure'. Maar goed, je zou maar een collega, familielid of kennis op die vlucht hebben gehad. In dat geval; Mijn condoleances en sterkte toegewenst!

Door Tweakers user mavaros, vrijdag 18 juli 2014 17:59

Is dit collectieve gedrag niet iets van alle tijden, en nu met internet valt dit alleen maar meer op, en doen er meer mensen mee omdat de drempel laag ligt? Het is niet schandalig in mijn optiek om meer affiniteit te hebben met eigen landgenoten, of zoals in mijn stad nu, waar minstens 7 doden zijn gevallen door deze waanzin. Dat wil niet zeggen dat anderen er niet toe doen. Als ik over 25 jaar terugdenk, dan denk ik aan alle getroffenen. Niet alleen aan de Nederlanders, Brabanders of Eindhovenaren die zijn omgekomen. En kijk eens naar de Oekrainse burgerbevolking die toch vrij massaal bloemen en condoleances heeft achtergelaten bij de Nederlandse ambassade.

Door Tweakers user alfredjodocus, vrijdag 18 juli 2014 18:42

Dit is altijd zo, als je naar engelse sites gaat staat er in de kop dat er ook een paar engelse slachtoffers te betreuren zijn, duitse sites idem dito, maar dan over duitse landgenoten. Dus ja de verslaggeving is nou eenmaal wat heftiger als het inzittenden van de eigen nationaliteit betreft.

Vergelijk de verslaggeving van de duitsers die wereldkampioen werden, daar waren ze in duitsland ook vier/vijf dagen mee bezig. In nederland en andere landen was dat met 1/2 dagen wel voorbij.

Totaal ander nieuws maar wel vergelijkbaar in dezen.

Door Tweakers user we_are_borg, vrijdag 18 juli 2014 18:51

DennusB schreef op vrijdag 18 juli 2014 @ 15:31:
Ik vind de schrijver van deze blog eerder kortzichtig.... dus als jouw vader of moeder dood gaat denk je niet "Jezus wat erg van pap/mam" maar "Joh, er gaan elke dag honderden mensen in alle hoeken van de wereld dood, dus daar ga ik vandaag maar eens aan denken". Dat denk ik niet, je bent dan alleen met je pa/ma bezig, hoe egoistisch ook. Rouwen doet iedereen op z'n eigen manier, bemoei je daar lekker niet mee.
Je heb zijn stuk niet goed gelezen of begrepen. Als een naaste van je overlijd is het erg maar denk je nu echt dat iemand die niets te maken heeft met je er rouwig om zal zijn. Hij zeg dus waarom zal een bedrijf sluiten terwijl de kans groot is dat niemand van het bedrijf erbij betrokken is. Waarom wordt nu wel het werk neergelegd terwijl je waarschijnlijk als iemand overlijd in je bedrijf gewoon door moet werken. Waarom is het nu belangrijk maar met één iemand niet.

Door Tweakers user 318025, vrijdag 18 juli 2014 20:35

Ik het er voor een deel wel mee eens, en ik vind het vaak eigenlijk gewoon politiek correct reageren want je kunt natuurlijk niet zeggen oh ik lig er eigenlijk niet zo van wakker.

Maar wel erg deze ramp inderdaad.

Door Tweakers user bonus, vrijdag 18 juli 2014 21:28

Dit is toch helemaal niks nieuws, dit gebeurd al zolang. De beruchte kijk een naar 40-45 de oorlog. Je hoort iedereen alleen maar over de joodse slachtoffers (ja ik weet dat ik nu heel gevaarlijk bezig ben) maar we vergeten maar al te graag alle groepen die ook zijn uitgemoord. Zigeuners, homo's, anders denkende enz enz. Maar daar hoor je bijna niks over, alleen die ene groep die keer op keer op keer herdacht worden. Gelukkig worden de gevallen soldqaten dan nog wel herdacht, behalve natuurlijk de Duitse. Want dat mag natuurlijk niet, dat waren schijnbaar geen mensen...

Dus nee, dit is niks nieuws. Helaas....
Qua rouw en (her)denken aan slachtoffers zijn we erg single minded.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 18 juli 2014 21:30]


Door Tweakers user SitoNL, zaterdag 19 juli 2014 00:36

ZeroSect0r schreef op vrijdag 18 juli 2014 @ 15:47:
W-R-O-N-G.

Je rouwt omdat er iemand is overleden, met wie je op enigerlei wijze in relatie tot elkaar staat.

Met de dagelijkse doden in Afrika heb ik totaal geen binding. Met gewone mede-Nederlanders die (net als ik) regelmatig op vakantie gaan, wel.

Dat is het verschil. De regel is dus niet dat je rouwt als iemand overlijdt, maar je rouwt omdat er iemand overlijdt met wie je op enige manier een band ziet.
Precies, dat heb ik inderdaad ook. En dit is echt niet iets wat typisch Nederlands is: dit gebeurd in ieder land. Wat denk je van de speech van Obama gisteren? Zijn nadruk lag erop om uit te zoeken of er Amerikanen op de vlucht zaten. Precies hetzelfde maar dan in de VS.

Dus nee, de titel zou niet moeten zijn "Ons, Nederlanders", maar iets in de trant van: "Ons Nederlanders, rouwen om ons eigen volk."

[Reactie gewijzigd op zaterdag 19 juli 2014 00:37]


Door Tweakers user jip_86, zaterdag 19 juli 2014 00:52

Minste wat je kan doen is een beetje respect betonen. Laatste wat je in ieder geval moet doen is gaan lopen klagen.

Luister nog eens zo'n verhaal:
http://www.3fm.nl/nieuws/...ndinnetje-dat-in-MH17-zat

En als het jouw familie was, had je het maar wat fijn gevonden als Rutte terug kwam van vakantie om met anderen allerlei hulp in gang te zetten.

Gewoon een beetje respect meer niet...

[Reactie gewijzigd op zaterdag 19 juli 2014 00:53]


Door Tweakers user IkBenBrian, zaterdag 19 juli 2014 01:31

Ik ben het eens met wat je zegt. Maar dit komt een beetje op het verkeerde moment. Want ik een vriendin van mij, en daar weer van een vriendin zat in dat vliegtuig. En dan draait alles een beetje om. Ik ben het eens met wat je zegt, maar je kon het beter 2 weken later dit plaatsen, als het een beetje is weggezakt. Want nu kan je veel mensen raken met dit bericht.

Door Tweakers user pclinde, zaterdag 19 juli 2014 02:39

Precies wat er in mijn gedachte speelde toen ik het blog en de reacties gelezen had. De verbinding en zichtbaarheid is vrij minimaal. Hierdoor is er eigenlijk geen band, hoewel we wel rationeel denken, en het erg vinden wat er gebeurd in Syrië of de Ghaza. Want dat is het ook.

Er is zeker een 'sociale controle check' online tot storend aantoe. Niet dat mensen niet mogen rouwen, maar soms is het erg typisch. Deze hype ontwikkeld zich vrij snel. Zo zag ik veel mensen klagen over het WK en de kinderen van de straten. Begrijp me niet verkeerd: dit is ontzettend erg voor de kinderen, maar mensen moeten zich meer mobiliseren. Niet een oneindige klaagmuur ontwikkelen, zodat iedereen hier getuigen van kan zijn. En hierop kan reageren of liken, zodat hij of zij partcipeert. Op deze manier hebben sommige 'het gevoel' dat ze een stukje wereld verbeteren. En uiteraard medeleven is niks mis mee, maar komop je kunt zelf het verschil maken. Probeer dan op minimale manieren te doneren, jezelf in te zetten voor goede doelen of zoek een andere manier van een ingang.

Mijn buurman heeft een collega verloren die op de vlucht zat. Hij had kippenvel toen hij het vertelde. Het is zeer dichtbij, en dat heeft zeker zijn impact. Veel sterkte toegewenst aan de nabestaande.
Elite25 schreef op vrijdag 18 juli 2014 @ 16:55:
Grappig om te zien dat niet iedereen het concept "Ver-van-mijn-bed" begrijpt.

In gebieden in Syrië, Ghaza en dergelijke vuurhaarden zitten mensen waar we (meestal) helemaal geen enkele binding mee hebben. Ook zijn de conflicten op basis van religies/idiologiën waar weinig mensen van hier achter staan of iets mee te maken willen hebben.

Is toch logisch dat de meeste mensen in het 'beschaafde' westen daar niets om geeft?

Wel, moet ik toekennen dat iedereen er mee bezig lijkt te zijn wat soms ook een beetje gevoed zou kunnen worden door 'peer pressure'. Maar goed, je zou maar een collega, familielid of kennis op die vlucht hebben gehad. In dat geval; Mijn condoleances en sterkte toegewenst!

Door Tweakers user StarZ, zaterdag 19 juli 2014 07:30

Mensen staan stil bij de nederlanders ondat die in onze directe omgeving leefde. Mensen kennen de omgekomen mensen omdat het hun familie, bakker, monteur, raadslid, kok etc was.
het is waar dat er mensen omkomen in andere gebieden, maar bijna niemand kent die mensen daar. Het klinkt misschien wat bot en ik ben het ook wel deels met je eens maar de nederlandse slachtoffers hebben een grootere inpact op onze samenleving dan de andere

Door Tweakers user Kevinp, zaterdag 19 juli 2014 09:27

Als er 200 Nederlanders dood gaan dan moet je eens kijken hoeveel mensen hem indirect kennen.

Ik bedoel je kent als snel 10 mensen. Die ook 10 mensen kennen. Dan zit je al op 20.000 mensen die direct of indirect iets met een persoon te maken hebben. Om nog maar te zwijgen over eventuele collega's of klasgenoten.

Tuurlijk zijn de andere mensen net zo erg. Maar als je als verantwoordelijke MP niet terug komt van je vakantie dan ben je pas een lul. (wat ik ook overigens vind wanneer je hier alleen maar het slechte van mensen uit probeert te destileren).

Waarom "geven" we niet zoveel om een van de tientallen begrafenissen die er dagelijk zijn, nou simpel het staat ver weg.

Maar met bijna 200 Nederlandse doden komt het voor veel mensen erg dichtbij. Dus het "Ons Nederlanders" is gewoon volledig terecht

Gebeurde het maar wat meer, respect en saamhorigheid zonder iemand direct vuil aan te kijken. En niet alleen om verdriet. Maar gewoon in zijn algemeenheid.

Door Tweakers user RobTweaks, zaterdag 19 juli 2014 11:04

IkBenBrian schreef op zaterdag 19 juli 2014 @ 01:31:
Ik ben het eens met wat je zegt. Maar dit komt een beetje op het verkeerde moment. Want ik een vriendin van mij, en daar weer van een vriendin zat in dat vliegtuig. En dan draait alles een beetje om. Ik ben het eens met wat je zegt, maar je kon het beter 2 weken later dit plaatsen, als het een beetje is weggezakt. Want nu kan je veel mensen raken met dit bericht.
Ik wil niemand kwetsen. Het is ook geen waardeoordeel en ik zeg zeker niet dat mensen niet mogen rouwen. Ik hoop eerder dat sommige lezers het grotere geheel ook eens bekijken.

Ik probeerde mijn bericht te eindigen met een positieve oproep. Sta stil bij wat er is gebeurd als je dat nodig acht, maar probeer verder te kijken dan het x aantal Nederlanders dat is omgekomen.
Precies wat er in mijn gedachte speelde toen ik het blog en de reacties gelezen had. De verbinding en zichtbaarheid is vrij minimaal. Hierdoor is er eigenlijk geen band, hoewel we wel rationeel denken, en het erg vinden wat er gebeurd in Syrië of de Ghaza. Want dat is het ook.

Er is zeker een 'sociale controle check' online tot storend aantoe. Niet dat mensen niet mogen rouwen, maar soms is het erg typisch. Deze hype ontwikkeld zich vrij snel. Zo zag ik veel mensen klagen over het WK en de kinderen van de straten. Begrijp me niet verkeerd: dit is ontzettend erg voor de kinderen, maar mensen moeten zich meer mobiliseren. Niet een oneindige klaagmuur ontwikkelen, zodat iedereen hier getuigen van kan zijn. En hierop kan reageren of liken, zodat hij of zij partcipeert. Op deze manier hebben sommige 'het gevoel' dat ze een stukje wereld verbeteren. En uiteraard medeleven is niks mis mee, maar komop je kunt zelf het verschil maken. Probeer dan op minimale manieren te doneren, jezelf in te zetten voor goede doelen of zoek een andere manier van een ingang.
pclinde weet het hier ook mooi te verwoorden. Mijn blog heeft zijn doel dan ook bereikt!

Door Tweakers user coolkil, zaterdag 19 juli 2014 11:13

ik zie het probleem niet. ja omdat er zoveel Nederlanders zijn overleden gaat daar de focus naar uit in Nederland. echter lees ik af en toe nieuws van de BBC daar worden maar enkele woorden verteld over Nederlanders(misschien niet helemaal waar. lees net een artikel geweid aan de Nederlandse doden ;) ) en meer verteld over 9 Britten die ook op het vliegtuig zat. is dat kortzichtig en egoïstisch?? nee hoor je voelt je gewoon meer verbonden met mensen die uit je eigen land komen. das overal het zelfde.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 19 juli 2014 11:14]


Door Tweakers user Kalief, zaterdag 19 juli 2014 12:17

en dat ik mee voel met de nabestaanden, vrienden en familie van alle gevallen slachtoffers

Daar geloof ik helemaal niets van. Het is een clichématig formeel zinnetje die in elke toespraak van een politicus zou kunnen staan. Want wat voel jij dan wel? Niets meer dan dat het uiteraard vreselijk is wat er is gebeurd. Alsof dat hetzelfde zou zijn als wat de nabestaanden nu doormaken.

En dat je even meevoelend bent voor alle slachtoffers van wat dan ook waar ook ter wereld is nog ongeloofwaardiger. Met zoveel empathisch vermogen zou je met alle narigheid in het nieuws al lang een psychisch wrak zijn geweest.

Als je alle slachtoffers van even grote waarde vindt betekent dat ook dat je ze allemaal even (on)belangrijk vindt.

Door Tweakers user Helixes, zaterdag 19 juli 2014 13:14

Wat een prachtige discussie.

Nederlanders zijn niet zo van de "Wij, Nederlanders" en discussies als deze zijn dus wellicht meer "Wij, Nederlanders", dan de vlaginstructie die Rutte heeft afgekondigd.

Dagen van nationale rouw zijn vrij gebruikelijk rond de gehele wereld, wanneer een land wordt geconfronteerd met een ongebruikelijk groot aantal doden, of op een zeer brute manier of, in sommige gevallen, wanneer het zeer belangrijke personen betreft. En dan voornamelijk om de doden te eren, en het volk de ruimte te geven om te gaan met hetgeen waarmee zij worden geconfronteerd. Nederland kent die traditie eigenlijk helemaal niet.

Volgens het Wikipedia artikel dat gewijd aan Dag van Nationale Rouw in Nederland zou er sinds de tweede wereldoorlog maar één dag van nationale rouw zijn geweest. En dat was niet voor de watersnoodramp van 1953. En ook niet van de Bijlmerrramp in 1992. Beide kregen de zelfde behandeling als deze vliegramp: met een vlaginstructie. België, intussen, kende er in de zelfde periode zes.

Blijkbaar zit er toch iets in onze volksaard om vooral heel voorzichtig te zijn ons Nederlanderschap te verheffen tot iets waar men trots op kan zijn. Wij zijn geen patriotten. Trots op Nederland mag. Maar dan wel achter de voordeur. Of op momenten dat het niet op leven of dood gaat, voornamelijk langs de lijn van een schaats- of voetbalwedstrijd. Dan, en alleen dan bekennen wij kleur.

Maar goed. In den vreemde sterven 298 mensen, waarvan 193 met een Nederlands paspoort. Veel volken zouden om haar gestorven burgers rouwen, en de tienduizenden die bekend zijn met hen steunen. En slechts in heel weinig landen leidt dat tot enige discussie. Waarvan akte :)

Door Tweakers user Fly-guy, zaterdag 19 juli 2014 14:11

Ik snap niet dat mensen überhaupt dat rouwen om burgers uit eigen land egoïsme noemen. Natuurlijk rouwen we om de omgekomen Nederlanders, al is het maar om de naasten te laten zien dat we snappen dat het moeilijk is en dat we meeleven.
Dat betekent echter niet dat we de overige slachtoffers vergeten, of dat hun lot minder erg is, maar elke groep ontfermt zich eerst over de eigen leden, ook omdat je meer voor hun kan doen.

Na elk groot ongeluk komt dezelfde, naar mijn mening onzinnige, discussie naar boven. Laat mensen lekker zelf beslissen om wie ze rouwen, en de meesten rouwen om hun landgenoten.
Rouw jij om de talloze andere doden, dan is iedereen tevreden.

Door Tweakers user Webgnome, zaterdag 19 juli 2014 14:47

Het begrip empatisch vermogen is je zeker vreemd?

Door Tweakers user mac1987, zaterdag 19 juli 2014 17:14

Als samenleving ben je een verband met elkaar aangegaan. Je draagt zorg voor elkaars zieken (we betalen met zijn allen de ambulances, ziekenhuizen, etc.), elkaars zwakkeren (we betalen premies zodat werklozen niet in één klap op straat staan), etc. Dat dit de ene keer effectiever is dan de andere keer staat hier los van.

Is het dan zo vreemd om meer mee te leven met die mensen die deel uitmaken van diezelfde samenleving dan met andere mensen? Hoe dichter we bij mensen staan en hoe meer verwantschap er is, hoe meer we meeleven. Gebeurt er zoiets als met die vliegramp met je directe familie, dan zal iedereen dat voelen. Gebeurt dit met een bekende straatgenoot, dan zal dit iets minder zijn, maar toch zal je het voelen. Je maakt immers deel uit van elkaars leven. Hoe verder weg de slachtoffers staan, hoe minder de band is met die mensen en hoe minder je meeleeft. We kunnen nu eenmaal niet oprecht met nabestaanden van elke dode meeleven, ook al zeggen we dit wel. Eeuwen geleden hoorde je waarschijnlijk alleen van de slachtoffers in je directe omgeving en kon je met iedereen meeleven. Tegenwoordig weten we dat er gemiddeld om de zoveel seconde wel iemand ter wereld komt te overlijden. Dit is voor de directe omgeving vreselijk, voor de indirecte omgeving naar, voor de samenleving voor sommigen ook pijnlijk, maar voor de rest van de wereld niet zo.
We kunnen nu eenmaal niet om de paar seconden rouwen. Gebeuren er schokkende gebeurtenissen met mensen waarmee we een (ver)band hebben, dan rouwen de meesten nog wel. Zou dit elke dag gebeuren of elk uur, dan zal dit ook minder worden.
Zoals eerder gezegd: je houdt het psychisch niet vol om elke minuut te rouwen om andermans verlies, hoe erg dat ook is. Moet je dan ook stoppen met medeleven te tonen naar iedereen waar je wel een (ver)band mee hebt? Nee natuurlijk niet. Iedereen heeft wel mensen die een (in)directe band met hem/haar heeft. Voor de mensen in Afrika/Gaza/Israël/etc. zijn er ook genoeg mensen die medeleven betuigen. Op deze manier is er toch nog voor iedereen wat steun bij verlies zonder dat iedereen continue hoeft te rouwen.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 19 juli 2014 17:17]


Door Tweakers user LeMythicRoi90, zaterdag 19 juli 2014 17:58

Heb precies zo'n soort post op facebook geplaast en daar behoorlijk wat negatieve reacties op gehad. Ik geef je geen ongelijk en ben het 100% met je eens. Er gebeurt elke dag iets verschrikkelijks in de wereld en nu het dichtbij huis is raken we ineens in paniek en maken we er met zijn alle een potje van. National Geographic zend tijdelijk Air Crash niet uit (mensen kunnen ook iets anders gaan kijken) en spotjes over vliegreizen worden flink verminderd. Waar gaat het heen? Dat mensen medeleven willen tonen oke daar ben ik ook voor. Maar houd het wel binnen de grenzen. We brengen de overledenen er niet mee terug en de nabestaanden hebben er ook niets aan.

Door Tweakers user paulthe1st, zaterdag 19 juli 2014 20:02

Ik ben het volledig hiermee eens. Er zijn de afgelopen weken honderden onschuldigen mensen gestorven in oost-Oekraïne, Syrië, Irak en Ghaza. Het wordt tijd dat we hetzelfde medeleven gaan tonen met die slachtoffers. Wie weet helpt dat om sommige van die situaties te verhelpen.

Door Tweakers user blobber, zaterdag 19 juli 2014 21:57

Ik vind het juist egoïstisch om nu niet aan al je landgenoten te denken die omgekomen zijn.
Mogen "wij" niet rouwen om 193 landgenoten?Ik denk het wel.Betekent dat dat we oogkleppen opzetten voor de rest van het leed in de wereld?Nu even wel, straks kunnen we ons daar ook weer druk over maken en een symbolisch bedrag overmaken om ons geweten te sussen.Want hypocrisie is in ons allen gevaren als het hier opaan komt, behalve degenen die ECHT iets ondernemen in de rampgebieden ter plaatse.Ik geef eerlijk toe dat ik niet zo'n held ben.Maar erg vind ik het wel al die onschuldige Nederlanders.En als ik rouw om hen, dan is dat natuurlijk ook voor de rest van de nationaliteiten onder de slachtoffers.

Door Tweakers user ErwinJ, zaterdag 19 juli 2014 22:02

Er gebeurd iedere dag wel iets in de Wereld.
Maar het kan geen kwaad om extra stil te staan en aandacht te geven aan ons eigen land en slachtoffers !!
Ik vind dat NL al genoeg doet buiten eigen land het word nu maar eens tijd dat de rest van de wereld eens iets voor onze "doden" doet.
Het doet me pijn aan mijn hart als ik hoor hoe er word omgegaan met de lichamen die geborgen moeten worden, respectloos dat volk ik heb er geen andere woorden voor.
Ik hoop dat die mensen daar snel tot bezinning komen waar ze mee bezig zijn en niet onschuldige mensen vermoorden ( of het nu een fout is of niet ), ik ben er zelfs bang voor dat ze straks de lichamen gaan gebruiken als onderhandeling waar.

Door Tweakers user ItsNotRudy, zondag 20 juli 2014 09:39

the mod man schreef op vrijdag 18 juli 2014 @ 15:24:
, twijfel en misschien zelfs angst om wat nu te doen op politiek vlak met Oekraïne/Rusland
Waarschijnlijk helemaal niks, want Nederland is iedereen's bitch, politiek gezien. Eigen oorlogen vechten doen we allang niet meer, wel hobbelen we wel graag achter 'Murica aan om hun oorlogen te vechten in zandbakistan. Rusland heeft al vaker incidenten gecreeerd in ons land met afgevaardigen, maar er iets aan doen zijn we dan te schijterig voor.

Nou zijn we als land meer bezig met de lijken terughalen en zorgen dat deze niet berooft worden dan dat we daadwerkelijk iemand schuld toekennen. Kansloos dit.

En overigens geheel eens. Selectief rouwen is walgelijk. Mij boeit het dan ook niet of er 2 of 200 Nederlanders aan boord waren. Er zijn een vliegtuig vol mensen van de aarde afgeslagen en dat is verschrikkelijk. Maar aan de andere kant slaap ik er niet minder om, want er gebeuren elke dag dingen die erger zijn.

Door Tweakers user TimMer, zondag 20 juli 2014 18:16

Iedere dag vechten mensen voor hun leven in Syrië, Ghaza en elders ter wereld waarbij de dodentalen van gisteren in het niets vallen.
Als jij zo bezorgd bent om dat volk dan ga je er toch heen om ze te helpen? Dat Midden-Oosten is al eeuwen een puinzooi en dat hebben ze aan zichzelf te danken. Geen medelijden mee.

Je begrijpt ook dat je de PC, de internetverbinding en de vrijheid die je nu geniet door deze column te tikken in die landen allemaal niet zou hebben? Ik zie weinig voordeel in het 'redden' van dat soort culturen.

Heeft trouwens ook niets met deze terreuraanslag te maken. Jij hebt dan misschien meer met bommenleggers op kamelen en idioten die denken dat ze het Uitverkoren Volk zijn, maar ik associeer mij toch echt meer met mensen die hun levenlang geen vlieg kwaad gedaan hebben, geen extremistische religies aanhangen en zich bekommeren om hun medemens.

Ik ben absoluut geen patriot, heb weinig met het instituut Nederland, maar ik heb wel wat met de echte Nederlandse cultuur van leven en laten leven. Iets wat je in al die achterlijke landen niet zult vinden.

Ik KOTS van die haat-aan-onszelf cultuur. En ik vind het helemaal misselijkmakend dat deze nu over de (verdwenen) lijken van 293 onschuldige mensen wordt gepropagandeerd. Bah!

En er wordt al dagenlang geklaagd over "geveinsde empathie". Weet je wat geveinsde empathie is? Doen alsof je van een bommenlegger in Palestina net zo wakker ligt als van de dood van je ouder/zus/broer. Want die zijn zogenaamd ook niets meer waard dan een wildvreemde in het Midden-Oosten. Feit is: met cultuurgenoten heb je meer dan met volk in een land waar negentig procent van Nederland nog nooit geweest is.

Ik ben al van al dat politiek correcte volk benieuwd of ze nog steeds zo ethisch superieur blijven als ze continu getrakteerd worden op beelden van verbrande, wegrottende familieleden die in plastic zakken op vrachtwagens geflikkerd worden alsof het grofvuil betreft, waarna hun eigendommen en al het bewijsmateriaal inzake hun doodsoorzaak gestolen worden door lijkenpikkers die ZELF de puinzooi hebben gecreëerd waarin zij leven.

Huichelaars...

[Reactie gewijzigd op zondag 20 juli 2014 22:19]


Door Tweakers user RadioKies, maandag 21 juli 2014 10:46

TimMer,

Je hebt zijn stuk niet goed gelezen als ik je comment goed begrijp:
"Doen alsof je van een bommenlegger in Palestina net zo wakker ligt als van de dood van je ouder/zus/broer"

Hij maakt de vergelijking niet met een onbekende die ergens oorlog aan het voeren is en iemand die je kent (naasten). Hij maakt de vergelijking tussen een onbekende die oorlog aan het voeren is en een onbekende die van dezelfde nationaliteit is. In dit geval niet eens met de onbekende oorlogsvoerder maar de onbekende die gestorven is samen met de onbekende Nederlanders.

Als hij had gezegt dat je niet je naasten mag rouwen (uit egoisme) dan zou ik ook helemaal lijp worden. Het gaat hem er meer om dat iemand zoals ik die niemand van die vlucht kent zich slechter voelt over de aanwezige Nederlanders dan bijvoorbeeld de 43 Amerikanen die ook in het vliegtuig zaten. Ik vind het verschikkelijk dat al die mensen zijn omgekomen door een oorlog waar zij niks mee te maken hebben (waarmee jij ook je stuk afsluit).

Morgen wordt mijn hond geopereerd aan kanker, er is een grote kans dat hij kan sterven door de operatie, maar als er niks wordt gedaan heeft hij volgens de dierenarts niet lang meer te leven. De operatie doe ik dan ook omdat ik hem niet wil zien lijden om hem nog een 2 weken tot een maand bij mij te mogen hebben. Als het lukt dan is er kans dat hij lijdensvrij door kan leven zonder kanker. Zal hij sterven tijdens de operatie dan ben ik ontelbaar meer verdrietiger dan om wie dan ook van de vliegtuig ramp, sterker nog de hele wereld mag dan vergaan. Zo sterk is mijn band met hem, hij is gewoon familie. Het is een hond waar ik het over heb en toch is hij meer waard dan wie dan ook omdat ik hem ken. Zo zullen de familieleden/kennissen van de ramp ook meer om de naasten geven dan de anderen die op de vlucht zaten. Een band met iets of iemand hebben overtreft alles. Er zal geen mens zijn die niet zulke gevoelens zal hebben, zo ook RobTweakers niet, tenzij iemand een apaat is.

verder:
Wat ik ook erg vind, is hoe onze media met de ramp om gaat. Zo laat o.a. de NOS een Nederlandse familie zien die een oproep doet aan Putin om de mensen terug te geven. Ze zijn helemaal in shock en hebben een foto van hun 19 en 21 jarige kinderen. Dit laat hun leed zien en hopelijk heeft het ook effect. Echter is dit sensatie nieuws. Je hoort niks over alle aids wetenschappers die op de vlucht zaten die veel voor aids onderzoek betekenden, waaronder ook Nederlandse onderzoekers. Nee,dit soort informatie moet je dan weer van nieuwssites krijgen (de NOS heeft een kleine alinea ergens in een artikel staan hierover, maar het staat wel op de site).

Ook of de overheid ter verantwoording moet worden geroepen met hoe ze (niet tijdig) in actie zijn gekomen vind ik belachelijk. Doe dit achteraf... hou je nu niet bezig met politiek spel. Zorg eerst maar dat alles goed komt, dan kun je kijken of Rutte en consort op het schavot moeten komen.

[Reactie gewijzigd op maandag 21 juli 2014 10:48]


Door Tweakers user RadioKies, maandag 21 juli 2014 10:47

-verkeerde knop-

[Reactie gewijzigd op maandag 21 juli 2014 10:47]


Door Tweakers user TimMer, dinsdag 22 juli 2014 03:26

Het gaat hem er meer om dat iemand zoals ik die niemand van die vlucht kent zich slechter voelt over de aanwezige Nederlanders dan bijvoorbeeld de 43 Amerikanen die ook in het vliegtuig zaten. Ik vind het verschikkelijk dat al die mensen zijn omgekomen door een oorlog waar zij niks mee te maken hebben (waarmee jij ook je stuk afsluit).
Ik begrijp je punt, ik respecteer het ook, maar ik ben het met je oneens.

Ik kan denk ik wel zeggen dat ik de Amerikanen goed genoeg ken om te kunnen zeggen dat die het eerder verdienen dan Nederlanders. Amerikanen zijn over het algemeen oorlogszuchtig, dit heb ik vele malen ook zelf meegemaakt daar. "Don't like us? We'll bomb your ass to hell!" is daar vaak de denkwijze.

Is iedere Amerikaan een oorlogszuchtige idioot? Nee, natuurlijk niet. Maar dat is ook lang niet iedere Rus of Oekraïner, terwijl ze wel zo geportretteerd worden momenteel. Wel zijn dit landen die allemaal een veel geweldadiger cultuur hebben, een cultuur waarvoor zij zelf kiezen, gevoed door politici die zij zelf kiezen. "Live by the gun = die by the gun". Vooral de republikeinen zijn regelrechte cowboys, maar de democraten zijn niet veel beter.

Daarnaast voedt de VS internationaal overal politieke en militaire onrust, puur uit winstbejag en machtsbelustheid. Olie, wapenhandel en militaire grip op een land: meer boeit ze niet, ook al willen ze het zo doen overkomen alsof dit wel het geval is.

Daarnaast, wat ik al zei: je hebt meer met cultuurgenoten; simpel feit. En ondanks dat het vaak anders voorgesteld wordt lijken wij in de verste verte niet op de VS qua cultuur. Bij de VS gaan geld en macht altijd voorop, bij Nederland altijd eerst ethiek. En dat komt ons nogal vaak duur te staan internationaal, maar goed: dat is een andere discussie, waar ik niet aan ga beginnen.

Dus mijn standpunt: ik wens iedereen een vredig, veilig leven toe, dat vooropgesteld. Maar ik blijf erbij dat ik mij meer verbonden voel met de Nederlandse slachtoffers dan met de Amerikaanse.

Mogen alle slachtoffers in vrede rusten en de nabestaanden ergens de kracht vandaan krijgen om hier op een redelijke manier mee te kunnen leven. Want de pijn zal nooit helemaal verdwijnen.

Dat is het laatste wat ik erover zeg.

Door Tweakers user RadioKies, dinsdag 22 juli 2014 10:24

Ik vind het vrezelijk wat je nu zegt TimMer,

Zeggen dat het hun eigen keuze is alsof ze er 100% zelf voor hebben gekozen.

De Amerikanen kiezen er helemaal niet voor, net zoals de Russen er niet voor kiezen hoe ze zijn in het algemeen. Bij de Amerikanen word je van kindsaf aan al geindoctineerd dat jouw land USA nummer 1 is en zonder de USA de wereld niet zou draaien. Het begint al vanaf de peuterschool dat je aan het begin van de lesdag het volklied hoord en mee zingt met je hand op je borst. Je hebt overal de vlag, al pin bij politici, op politie auto's, bij huizen aan de muur, bijna elk nieuws (of soortgelijke programma) station heeft een vorm van de vlag in combinatie met de kleuren in hun decoor en zelfs logo. Er is geen plek in Amerika zowat waar je rond kan lopen en kan vergeten in welk land je bent omdat overal de vlag aanwezig is.

Hoe wil je ooit anders gaan denken als het met de paplepel zo ingegoten is? Vergelijk het met een zwaar gereformeerd gezin, daar ontkom je het geloof ook niet omdat dat het enige is wat ze kennen. Een enkeling doorbreekt de traditie en kan door de indoctinatie heen kijken.

Kijk naar Nederland, wanneer hebben wij de vlag ergens? Half stok als er iets ergs is en normaal alleen met sommige feestdagen (geslaagd middelbareschool examen, koningsdag). Als je hier een vlag ergens op je kamer hebt of waar dan ook dan ben je meteen een soort van neonazi en in Amerika ben je het als je geen vlag hebt.

In elk land zijn ze bezig met het conditioneren van hun bevolking.. in Nederland merk je het niet zo en doen we het ook niet in de mate waarop veel andere landen dat wel doen. Wij hebben de NOS die zijn verhaal doet, we hebben allemaal kranten die vertellen wat ze willen vertellen, we hebben allemaal glossy's en bladen die vertellen hoe jij je moet kleden, wat de nieuwste rages en trends zijn.. RLT Boulevart die ons roddels verteld en de kijkers een beeld willen laten opwekken van sommige dingen. Hoe correct is die berichtgeving en zijn de artikelen? Kijk naar de Amerikaanse nieuws zenders Fox news zegt compleet het tegenovergestelde van MSNBC news. Wie van de 2 heeft daar gelijk, zijn ze beiden poep aan het praten, hebben ze beiden gelijk of ligt de waarheid in het midden?

Zeggen dat in Nederland geld niet voorop staat en dat ethiek nummer 1 is bij ons is een rare uitspraak. Ons leger doet dan niet de dingen die de Amerikanen wel doen met hun gevangenen en onze gevangenis/recht systeem is ethisch meer verandwoord dan die van de Amerikanen, dat maakt het echter niet dat bij ons ethiek op 1 staat. Men zegt dat wel, maar zowel onze overheid, de bedrijven en bevolking heeft echt niet ethiek op 1 staan. Als we zo ethisch bezig waren zonder prat te kijken op geld zouden we niet het gelul hebben met de zorg(verzekeringen), zouden we niet ziekenhuizen hebben die onderbezet zijn en onderbetaald, zouden we niet zo veel werkelozen hebben die in de put zaten en ga zo maar door.

Als je geboren was in Rusland ipv hier dan had je heel weinig kans gehad op een leven zoals je nu leidt. In Nederland heb je nog keuze van vrijheid van religie, kun je je kinderen, vrienden of weet ik veel wie zeggen dat Rutte een kneus 1e klas is en dat we communisme moeten in gaan voeren. Probeer in Rusland eens iemand bij te brengen dat Putin de schuld heeft dat je dorp in armoe leeft, de zorg schandelijk is en er echte democratie moet komen.

Je wilt niet dood, dus dan blijf je maar stil mocht je niet al geindoctineerd zijn. Hoe moet iemand die niet beter weet dan de oogkleppen worden opengedaan als niemand hem of haar bij kan praten over hoe het ook kan? Van de NOS en programma's zoals DWDD is al lang aangegeven/aangetoond dat erg gekleurde programma's zijn. Enige verschil is dat je in Nederland er wat aan kan doen. Zo is o.a. Powned onstaan.

Mag ik je de klassieker 'they live' aanraden om te kijken? Het gaat daarbij om de boodschap die de film mee geeft. Buy, procreate, don't question, sleep.

Door Tweakers user TimMer, dinsdag 22 juli 2014 18:48

Ik vind het vrezelijk wat je nu zegt TimMer
Dat mag jij vinden; ik heb niet zoveel met politieke correctheid. Ik heb alleen iets met feiten, actie en reactie. De realiteit dus.

Trouwens:
vrezelijk
Serieus?
Zeggen dat het hun eigen keuze is alsof ze er 100% zelf voor hebben gekozen.
Lezen.
Mag ik je de klassieker 'they live' aanraden om te kijken? Het gaat daarbij om de boodschap die de film mee geeft. Buy, procreate, don't question, sleep.
Van mij mag je. Klinkt als een slechte ripoff van Fight Club, wat wel een topverhaal is. American Beauty hoort ook in dat rijtje thuis.

Door Tweakers user RadioKies, zaterdag 26 juli 2014 17:58

Ook al herlees ik je stuk nog een keer, ik blijf dat zien. Heeft niks met politieke correctheid te maken.

"een cultuur waarvoor zij zelf kiezen, gevoed door politici die zij zelf kiezen". Hoeveel PVV stemmers zijn er in Nederland die PVV kiezen omdat ze het eens zijn met de uitspraken over o.a. marokkanen terwijl ze in onder andere de bijbelbelt wonen waar ze nog nooit iemand hebben gezien die niet blank was? In Zwolle op Windesheim heb je studenten rondlopen die raar kijken als ze daar een anders kleurige persoon rond zien lopen omdat ze nog nooit eerder iemand in het echt hebben gezien die er anders uit ziet. Ik heb daar in een projectgroep gezeten met een minor waarbij mijn groepsleden (normale jongeren, geen rasisten, maar wel met een verkeerd beeld) liever niet een donkerkleurig meisje in de groep wilden, want, neger = lui. Dit zijn HBOers! Als die al zo denken, hoe kun je (!incoming vooroordelen!) dan slecht/onopgeleide halfdronken russen ervan betichten dat ze echt bewust een keuze maken? Ze hebben de feiten niet en weten ook vast niet beter.


They Live is idd een slechte ripoff van de klassieker Fight Club... of nee wacht, They Live is een klassieker die inspiratie was voorm films/verhalen. Jammer, een copy paste naar google of direct in imdb had je dat kunnen vertellen. Het is een film die door velen naast de boodschap ook goed herinnerd wordt om zijn oneliners (It's time to kick ass and chew bubblegun, and I'm all out of gum) en het beste 1 op 1 vuistgevecht die je ooit in een film zal zien.

http://www.imdb.com/title/tt0096256/
Gemaakt door meester John Carpenter.


PS: oh je hebt een type-o gevonden en gaat meteen uit van een debiel? Gelukkig zitten de Z en de S niet onder elkaar.

Reageren is niet meer mogelijk