Ons, Nederlanders

Door RobTweaks op vrijdag 18 juli 2014 14:04 - Reacties (45)
Categorie: Actualiteit, politiek, etc., Views: 6.624

Met verbazing heb ik het nieuws van gisteren gadegeslagen. Malaysia Airlines MH17 met bijna 300 inzittenden uit de lucht geschoten. Overlevenden? Geen.

Laat ik beginnen te zeggen dat het uiteraard vreselijk is wat er is gebeurd gisteren, en dat ik mee voel met de nabestaanden, vrienden en familie van alle gevallen slachtoffers.

Toch zit mij nog iets anders dwars. Iets dat ik gewoonweg niet aan mij voorbij kan laten gaan; de kortzichtigheid en egoïsme in de reacties van velen. Wat verschrikkelijk dat X (aantal) Nederlanders is omgekomen in de crash. Laten we massaal rouwen om de Nederlandse slachtoffers!

Het feit dat het overgrote deel van de slachtoffer Nederlander is, dat doet mij dus helemaal niets. Er zijn 298 mensen omgekomen! Slachtoffers uit alle hoeken van de wereld, allen van even grote waarde! Van even grote waarde als de slachtoffers van alle andere rampen en oorlogen ter wereld! Toch kiest een groot deel van de mensen te rouwen om een subdeel.

Bedrijven en publieke personen, die vandaag hebben besloten om de werkzaamheden neer te leggen in verband met de vliegtuigramp om op die manier respect en medeleven te uiten spannen in dezen de kroon. Wat doen die mensen dan? Het werk staken om daar te helpen? Of om de nabestaanden, familie en vrienden te ondersteunen? Volgens mij is dit gewoon een marketingtruc, geënt op het winnen van zieltjes op basis van emotie.

Om af te sluiten: Iedere dag vechten mensen voor hun leven in Syrië, Ghaza en elders ter wereld waarbij de dodentalen van gisteren in het niets vallen. Niet dat een vergelijking in absolute aantallen te rechtvaardigen is. Maar is het niet minstens zo belangrijk om daar dan ook bij stil te staan als je er dan toch voor kiest om empathie te tonen?

De wereld draait nog. De oorlogen gaan door. Mensen lijden honger en hebben het koud. Als je er voor kiest om stil te staan bij leed vandaag, sta dan alsjeblieft stil bij het leed in de wereld! Niet enkel het leed van ons, Nederlanders.